27. 09. 2016

Microentrevistas | Javier Mariscal

xJavier Mariscal
«El digital ha sigut una al·liberació per als colors»

A quienes hemos tenido la suerte de ver a Javier Mariscal en persona y conocer su lado más personal, sabemos que el creador de Cobi, Chico y Rita tiene unas ideas muy peculiares y que, sin duda, este diseñador nunca dejará de sorprendernos. En esta microentrevista conocemos los orígenes de Javier Mariscal y una de sus obras más famosas, los Garriris, además de conocer algún que otro detalle de su vida más familiar por las calles de Valencia.

¿Qué te llevó a ser diseñador?

Quan tenia sis anys i la meva mare em va ficar dins de la banyera, que estava mal disenyada, vaig caure i m'en vaig fer una ferida al cap. A l'hospital, quan vaig despertar, li vaig dir a ma mare: "Mama, vull ser disenyador i faré banyeres ben fetes."

¿Cómo influye el lugar de origen en su obra?

N'hi ha una cosa molt important que és la geografia, sobretot dels sis als deu anys de la teva vida. Jo he estat a un puesto on la llum explota, és espectacular, i on el sol del l'hivern t'acarícia. Això te deixa alguna cosa, que no sé molt bé què és, que te marca per a tota la vida.

¿Cuál es el origen de Los Garriris?

Jo sempre he dibuixat molt sense pensar molt, com si fós escritura automática. Dels 65 als 70 em sembla que era, dibuixava molt en llibreta i per tot arreu. En aquella época, estavem fumant sempre uns cigarros que te donaven una visió molt psicodèlica i tu deixaves que ells [Los Garriris] casi es dibuixen sols.

¿Cómo viviste el cambio digital en tu profesión?

Primerament, se viu d'una manera molt normal, quasi no et dones compte, però sobretot va ser una liberació. Liberació en el sentit de que, cada vegada, sobretot els colors, tot se fa més fàcil. Abans tenia que anar a buscar al mercat de Sant Antoni a revistes antigues per tindre una referència, una imatge de cóm era aquel cotxe o cóm era el Micalet de València. De repent, apretes un botó i en Internet te surt aquesta imatge. [Lo digital ] està facilitant molt aquesta feina i tens moltes més possibilitats que abans no tenies. Gràcies al digital, estem estalviant molt de paper, temps i moltes feines que eren molt avorrides, ara les fa l'ordinador.

¿Cuál es tu rincón favorito de Ciutat Vella?

Un tros del carrer Caballeros, a on estava al final la botiga de Montesinos, per ahí, on estava el bar Capça. Són molts anys passejant per allí i segur que en moltes cantonades n'hi ha ADN meu, que d'anar tant de borratxo i colocao anava donant-me cops amb les parets i segur que dius: "mira, açí n'hi ha ADN de Mariscal de los 70!"

--

Seguro que esta entrevista no te ha dejado indiferente, como no lo va a hacer tampoco nuestro TEDxCiutatVelladeValència, donde puedes explorar el ORIGEN con nosotros el 22 de octubre, en el Centre del Carmen (C/ del museo, 2). 

¡Pide tu entrada (25 €) antes de que se agoten!  👉 http://tedxciutatvelladevalencia.es/entradas/ 👈

 

22 OCT. 2016 | 17.00 - 20.00

Centre del CarmeCarrer del Museu, 2
46003 (València)